top of page

10 år som sexolog

Hurra for dig, hurra for os!

10 år som sexolog 2013-2023
Sexolog Bjorn Dotzauer

Ti års jubilæum som sexolog og behovet for min ekspertise er afgjort stadig stigende i dag. Da jeg afsluttede min uddannelse som sexolog ved Sexologiskolen på Islands Brygge den 16. august 2013, med særligt fokus på mænd, der har sex med mænd (MSM), anede jeg ikke, hvor betydningsfuldt og udfordrende denne rejse ville blive. Mange møder med en bred vifte af mænd og deres unikke udfordringer i homo-land har udgjort en dybdegående og spændende oplevelse, og jeg er stolt af, at have kunnet hjælpe dem igennem de svære livskriser de har befundet sig i.De seneste 10 år i Danmark har vidnet om betydelige ændringer inden for sexologien. Dengang jeg startede var MeToo-bevægelsen endnu ikke opstået, og antallet af sexologer var relativt begrænset. Nu om dage er hverdagen fyldt med selvudnævnte sex-eksperter, og kliniske sexologer kan til tider fokusere mere på teorier og normativiteten, end på at belyse de store udfordringer, der kan opstå som følge af deres råd. Alligevel står vi over for en paradox: På trods af den øgede tilgængelighed af viden om sex og intimitet, er der stadig en betydelig mængde af seksuelt frustrerede mennesker i Danmark. Især mændene har jeg gennem årene sat min lid til at få i tale.

Vi lever i en tid, hvor berøringsangst over for nære forbindelser synes at vige for hurtige og overfladiske forhold. De sex-sociale medier boomer af liderlighed, og mange af os tyer hellere til den hurtige sex i stedet for at fordybe os i kvalitetsfuld intimitet og meningsfuldt samliv. Det er som om vi er blevet følelsesforskrækket, med dertilhørende isolation i vores egen selvopfattelse. "Kroppe", er noget mange af os, er begyndt at forbruge af. Tag for eksemplet Tinder, hvor vi ivrigt swiper fingeren til venstre, og kun af og til giver et puf til højre, eller på Grindr hvor vi ser torso og beder om intimbilleder før vi siger "hej". Parforhold ændre sig løbende og det er blevet den nemme løsning at skifte parteren ud, end at se ind i sig selv og accepterer, at vi har brug for forskelligheden og hverdagens udfordringer for at kunne udvikle os, som individer og som par.


16. august 2013 blev Bjorn Dotzauer uddannet og udnævnt som sexolog af Yazmin Fox ved Sexologiskolen på Islands Brygge med speciale i mænd der har sex med mænd (MSM).
Bjorn Dotzauer blev uddannet sexolog i 2013 ved Sexologiskolen af Yazmin Fox.

Mit engagement som en af de første mandlige moderne sexologer, der fokuser på mænd, der har sex med mænd (MSM), har ført mig gennem en opdagelsesrejse i at definere min egen identitet og rolle. Jeg har måttet udforske uden mange mandlige rollemodeller at spejle mig i, både som homoseksuel og som sexolog. Jeg har været med til at skabe en platform for at diskutere og udforske de aspekter af seksualitet, som jeg selv manglede vejledning om i min ungdom. Det har hele tiden været min oprigtige mening, at skrive om emner jeg selv savnede da jeg var helt ung teenager og skulle til at udforske min egen seksualitet. Senere opdagede jeg, at mænd i alle perioder af deres liv, har brug for at finde én at spejle sig i når det kommer til det allersværeste at tale om: sex, intimitet, kroppen og følelser.

Mens samfundet har gennemgået omvæltninger, er det stadig klart for mig, at behovet for sundhedsmæssig oplysning om seksualitet, samt en forståelse for LGBTI+-relaterede spørgsmål, er vokset betragteligt. De seneste årtier har set en stigning i antallet af enlige individer, udfordringer inden for mental sundhed og stigende bevidsthed om rettigheder og lovændringer for LGBTI+-personer.Mit 10-års jubilæum som sexolog, markerer ikke blot min erfaring og dedikation til faget, men også min fortsatte passion for at fremme en informeret forståelse af seksualitet. Jeg har været vidne til en udvikling mod større åbenhed og accept, men også til fortsatte udfordringer og uligheder. Mit mål for de kommende år er, at bidrage yderligere til at forme samtalen om seksuel sundhed, styrke LGBTI+-fællesskabet og fremme en dybere forbindelse til intimitet og seksuel mental velvære.


Bjorn Dotzauer: "Tak for jeres støtte."

Jeg vil gerne takke mine klienter, samarbejdspartnere og støttere gennem årene, der har gjort dette jubilæum muligt. Sammen har vi skabt en platform for forståelse, støtte og uddannelse, der vil forme den måde, vi ser på seksualitet og relationer i fremtiden. Jeg glæder mig til at fortsætte min rejse som sexolog og se, hvordan vi sammen kan arbejde for en mere tolerant, informeret og oplyst verden, hvor alle individuelle seksuelle rejser respekteres og støttes.

Seneste blogindlæg

Se alle

Spiritualitet og Homoseksualitet

En Dybdegående Undersøgelse Introduktion: I en verden præget af individualitet, er forholdet mellem spiritualitet og homoseksualitet et emne, der kræver lidt nærmere og en dybdegående refleksion og fo

Comments


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page