top of page

Den Bedste Bøsse Alder

Af Bjorn Dotzauer

Den bedste bøsse alder, er den du har lie nu!
Hvad er din bedste alder?

Jeg kørte i min bil den anden dag og lyttede til radioen. De to værter talte ivrigt om den bedste alder man kan have. Deres unge naive tilgang fik mig til at undre mig om unge egentlig kan udtale sig om dette spørgsmål, når deres liv først lige er startet. Det fik mig også til at skrive et opslag på min Facebook-side og nogle udvalgte grupper for homoseksuelle mænd, jeg er medlem af på FB.

Den lød sådan her:


MÆND! Hvad er det fedeste ved at være den alder, du har lige nu? Hvilken alder tænker du er den bedste at have? Skriv en kommentar eller send en privat besked.


Jeg fik rigtig mange brugbare svar!

En overvejende procentdel skrev, at den alder de har nu, er den bedste alder de har haft og levet. Her er det de unge i 20’erne, der igen ytrer sig uden at have andet end de svære teenageår at sammenligne med. De modne og ældre bøsser svarede, at efter 40 år blev livet bedre: økonomisk frihed, de fleste har et godt arbejde og har styr på økonomien, sig selv, og det seksuelle fungerer i de flestes tilfælde også ubeklageligt mellem 40 og 60 år.

Jeg har håndplukket et par af svarene og dem kan du læse herunder. Tak til jer.


Alder er en uundgåelig del af det menneskelige livsforløb, men hvordan påvirker den vores oplevelse af livet som homoseksuelle mænd?

Er der en "bedste" alder at have i et helt liv som homoseksuel mand?

Dette spørgsmål har optaget forskere, filosoffer og samfund i årtier for de heteroseksuelle, men jeg vil se på det med de briller jeg har på: fra bøsse-siden.

I denne artikel vil jeg dykke ned i de forskellige aspekter af alder og livserfaring for at afdække nogle af svarene. Har du input til det jeg skriver, så smid gerne en kommentarer.


Har du nogensinde overvejet, hvilken fase i livet der er den bedste? Livet som helhed er en rejse, og hver fase bringer sine unikke oplevelser og udfordringer med sig. Uanset om du er ung eller gammel, er der værdi at finde i hver livsfase. Lad os udforske nogle af disse faser og reflektere over, hvad der gør dem særlige.

20'erne: Ungdommens liderlighed:

Ung, viril, masser af sex. udseendet stråler. Ingen rynker. Drømme studiet er i gang. Studielivet med fester og så selvfølgelig den første store gæld! I 20'erne oplever mange homoseksuelle mænd en periode med ungdom, vitalitet og seksuel udforskning. Dette årti er præget af drømme og muligheder. I disse år åbner verden sig for os med et væld af muligheder. Vi tør kaste os ud i udfordringer vi senere i livet vil kalde risikable og tankeløse. Det er en tid med opdagelse, hvor vi eksperimenterer med forskellige interesser, identiteter og relationer. Selvom det kan være udfordrende, er ungdommens nysgerrighed og energi uvurderlig. Seksualiteten blomstrer og den unge tør udforske og være hæmningsløs.

Kærlighed kan opleves stærkere i denne fase af livet, da det for mange er første gang denne følelse mærkes og opleves. Peter, 67 år, mindes sin tid i 20'erne som en æra før hiv/AIDS. ”I 20’erne, før hiv/AIDS. Den frie leg og lysten til at prøve og opleve alt indenfor sex og samliv med nysgerrighed og masser af sjov.”

Voksenlivets selverkendelse og ansvar Når vi går ind i voksenlivet, begynder vi at forstå os selv bedre. Vi tager ansvar for vores valg og handlinger, og vi bygger vores karriere og nogen stifter familie. Vi homo-mænd kan nu i højere grad udleve vores drømme om en rigtig regnbuefamilie.

Det er en tid med selverkendelse og personlig vækst, hvor vi arbejder på at realisere vores mål. Mange bøsser oplever at deres 40’ere er en periode, hvor de lige skal vænne sig til at de ikke er blandt de unge og lækre, og ikke nok daddy til at de unge kigger i deres retning når det gælder sex og dating.


30'erne: Selvtillid og selvindsigt 30'erne markerer en periode, hvor selvtilliden vokser, og man begynder at kende sig selv bedre. Dette er en tid, hvor livet tager form, og man begynder at forstå, hvad man virkelig ønsker sig af fremtiden, af sin partner og de venskaber der er eller kan opstå. Kun en person ytrede sig særligt om tiden i 30’erne og det er for ham en "okay tid".


40'erne: Balancen mellem erfaring og ungdommelighed Egil, 45 år, deler sin oplevelse af 40'erne som en tid med en god balance mellem erfaring og ungdommelighed. ”Det fedeste ved at være min alder lige nu, er at have en god balance mellem erfaring og ungdommelighed. Jeg tror den bedste alder er forskellig for hver person.” Jimmy, 45 år, reflekterer også over dette årti. ”Det fedeste ved at være 45, er at livet føles lettere og hovedet ikke er fyldt op med tankemylder.”


Modenhedens visdom og den nye ungdom Modenhedsfasen bringer en rigdom af erfaring og visdom med sig.

Vi har lært af vores fejltagelser op til nu og har opbygget en dyb forståelse af livet.

Modne voksne kan ofte være mentorer for de yngre generationer og dele deres indsigt. Den nye ungdom, hvor alt synes at være faldet på plads, synes at starte når 50'erne går i gang.


50'erne:

Stabilitet og velstand Masser af friværdi (for nogen), godt job, gode venner. Styr på livet.

I 50'erne kan mange homoseksuelle mænd opleve en tid med økonomisk stabilitet, et godt job og styr på livet.

Poul, 50+.”Alle alder er gode… fordi behov og ønsker ændre sig i takt med at man bliver ældre.”

Seniortilværelsens refleksion og frihed - og lidt sex Hvis helbredet tillader det, er denne livsperiode den mange fortæller er den bedste tid i livet. Når vi går ind i seniortilværelsen, har vi tid og frihed til at reflektere over vores liv og nyde frugterne af vores arbejde. Det er en tid med kulturel berigelse og muligheden for at fordybe os i vores interesser.

Sex kan der også være meget af i denne periode, da rigtig mange unge søger erfarende elskere - og en daddy at blive oplært af. Desværre lader mange sig hæmme af, at potensen ikke kan holde så godt mere. Men her er min opfordring ikke at lade det være en stopklods for at opleve god og lidenskabelig sex. Vi lever i en tid, hvor der findes hjælpemidler til en bedre potens. Det benytter mange sig af i denne alder og det øger livskvaliteten yderligere. Ib, 60+, mener, at det er”…ren ønsketænkning, for vi er altid bedst tjent med at være, hvor vi skal være i forbindelse med sund aldersmæssig mental udvikling.”


70'erne:

Livserfaring og kulturlivets nydelse Masser af livserfaring. Har man investereret rigtigt har man råd til at købe sig til det meste. Nyder kulturlivet, kender sig selv for godt!

I 70'erne har homoseksuelle mænd akkumuleret en skat af livserfaring. De har muligvis investeret godt og har råd til at købe sig til det meste. Mange nyder kulturlivet og kender sig selv så godt, at de har fundet ind til kernen af, hvad der bringer dem glæde.

Som en skriver det: ”Det er lidt besværligt da helbredet ikke er helt godt mere”, mens en anden skriver: ”Det er en skidegod alder! Endelig fri af hamsterhjulet”

Konklusionen:

Værdien af hver livsfase Der findes ikke en universel "bedste" alder at have som homo, da opfattelsen af alder varierer afhængigt af individuelle erfaringer og kulturelle faktorer. De unge har udseendet og energien, de ældre har erfaringen og tålmodigheden.


Hvad der er vigtigt, er at værdsætte de unikke aspekter af hver livsfase og udnytte dem til fulde. Uanset alder kan homoseksuelle mænd stræbe efter en sund og meningsfuld fremtid. Så lad os værdsætte det hele - ungdommens entusiasme, voksenalderens produktivitet og alderdommens visdom. For i sidste ende er det hele en del af det enestående livsforløb, vi alle deler som homoseksuelle mænd.


Tak til alle jer der har svaret og givet jeres besyv med om Den Bedste Bøsse Alder.

Har du spørgsmål om din alder og hvor du er i livet eller sidder du og bare har lyst til at tale med en sexolog om udfordringer i din dagligdag, så send mig en besked og vi finder en tid.


Comments


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page