top of page

Den maskuline forfængelighed

Af Bjorn Dotzauer

Mænd må gerne være forfængelige og få botox, filler og gå op i deres krop. Spise sundt, dyrke motion og gå til barberen.
Bjorn Dotzauer hos Klinik VIRGO på Østerbro.

Det er okay for mænd at gå op i deres udseende ved at anvende behandlinger som botox og fillers eller ved at engagere sig i sunde livsstilsvalg som at dyrke motion og gå til barberen. Desværre er det også stadig et tabubelagt emne, og mænd, der udtrykker interesse for deres udseende, kan stigmatiseres som feminine eller stemples med stereotyper. Dette tyder på, at selv i 2023 er den moderne og forfængelige mand underlagt nogle stereotype opfattelser og fordomme om hvordan en mand må pynte på sit udseende.

I denne artikel vil jeg udforske forskellige aspekter af mænds skønhed og selvværd, og se på hvordan vi kan tage velovervejede beslutninger for at føle os bedre tilpas med os selv, i vores krop og i vores sind - uden at bukke under for en snæversynet opfattelse af, hvad og hvordan en mand skal se ud.


Sex, seksualitet og selvværd er væsentlige aspekter af vores liv som mænd. For nogle af os kan det være en udfordring at finde balancen mellem samfundets forventninger, vores egen selvopfattelse og

selvværd, og vores ønsker om at se godt ud i det daglige. Som mandlig sexolog med speciale i mænd, er min rolle at hjælpe mænd med at forstå og udforske de muligheder, der er til rådighed for at forbedre vores udseende og trivsel. Men også at passe på, at det ikke tager overhånd og bliver skadeligt for vores tilgang til vores krop og selvopfattelse.


Pleje gennem livet Lige fra vores første barneår bliver vi bedømt, rettet til og observeret, så vi ikke træder for meget ud af mængden senere i livet. Det starter allerede med tandregulering, tilpasning af eventuelle "flyveører" og andre små kosmetiske tiltag hos børn, for at gøre resten af deres liv mere "tåleligt". Teenager idag går mere op i deres udseende end nogen anden generation nogensinde har gjort. En skræmmende udvikling, som vi voksne må forholde os til og støtte de unge igennem.

Individuel blomstring hos Klinik Virgo Traditionen med at pleje vores udseende går langt tilbage, hvor mænd regelmæssigt har besøgt barberen for at få trimmet skægget og pleje ansigtet. Den praksis er langsomt vendt tilbage og fortsætter i dag med barberbutikker der skyder op, og skønhedsklinikker der nu også er rettet mod mænd. Det er en anerkendt sandhed, at udseendet spiller en stor rolle i vores velvære. Hos klinik VIRGO på Østerbro, der er drevet af de to dedikerede og skønne mænd, Kristoffer Ruvang og Jens Friborg, er der skabt et sted, hvor personlighed vægtes højt, og hvor "...en unik æstetisk sans for, hvordan det enkelte individ blomstrer og fremstår som den smukkeste udgave af sig selv." Her er det ikke en "one-treatment-fits-all" tilgang. Her oplever jeg, at mine behov og ønsker bliver lyttet til, i kontrast til de mere kommercielle steder, hvor en ny sygeplejerske kan udføre proceduren, og stedet reklamerer med mange års erfaring.

Når jeg taler om kosmetiske indgreb, er der flere overvejelser, mænd kan tage med i betragtning. Botox-injektioner er populære for at reducere rynker og fine linjer, og mange mænd vælger det for at bevare et ungdommeligt udseende. Fillers bruges til at tilføre volumen og udglatte huden, især omkring kinder og læber. Der er også procedurer som kemiske peelinger og Profhilo, der kan være værd at overveje, alt efter den enkeltes mands personlige ønsker og behov. Hos drengene i Klinik VIRGO prioriteres en individuel og tryg tilgang til skønhedsbehandling. Jeg må her hurtigt tilføje, at vi også må huske på, at skønhed ikke kun handler om at ændre på det ydre, men også om at styrke vores selvtillid og trivsel i kroppen og sindet.


Selvværd og Skønhed

Selvværd og skønhed er for mange mænd tæt forbundet, og det er vigtigt at forstå, hvordan samfundets skønhedsstandarder kan påvirke vores selvværd. Fra en tidlig alder udsættes vi mænd ofte for billeder af den ideelle trænet mande krop og deres ansigter med fremhævet hage og kæbeparti i diverse medierne, film og reklamer. Disse billeder kan skabe en forventning om, at vi skal opfylde visse skønhedsstandarder for at føle os værdifulde, selvsikre og attraktive i miljøet.

Det er afgørende at huske, at skønhed er subjektiv, og det, der betragtes som smukt, varierer fra person til person. Hvad der er vigtigt, er at finde komfort og selvværd i ens egen krop, uanset om man opfylder samfundets opfattelser af skønhed eller ej.

Mænd skal erkende, at det at opfylde standarder ikke bør være kilden til vores selvværd.

Selvværd skal komme indefra og være baseret på en accept af vores egen værdi som individer, uanset vores udseende. Dette kan være en udfordring, men det har stor betydning for at opbygge et sundt og positivt selvværd og selvbillede.


Stræben efter at opfylde ydre standarder

I stedet for at stræbe efter at opfylde ydre standarder bør vi mænd fokusere på at være sunde og velplejede. Dette indebærer grundlæggende selvpleje som god hygiejne, regelmæssig motion og en sund kost. Men også det at styrke hjernen, læse bøger og holde os opdateret på verden omkring os har stor betydning for det at være en sund moderen mand.

At tage sig af ens fysiske og mentale sundhed er afgørende for at føle sig bedre tilpas i sin egen krop. Mænd bør ikke lade sig definere af disse standarder, men i stedet arbejde på at omdefinere, hvad der er smukt, og herved acceptere mangfoldigheden af det maskuline udseende. At udfordre samfundets skønhedsnormer og kritisere dem er også en vigtig pointe i hele dette skønhedsinferno, for at undgå at det tager overhånd eller gør mere skade en gavn.


Kosmetiske Procedurer

Nogle mænd kan overveje kosmetiske procedurer som botox eller fillers for at reducere tegn på aldring og forbedre deres udseende, som førnævnte Kristoffer og Jens kan hjælpe med. Det er vigtigt at tage beslutningen med omhu og konsultere professionelle behandlere. Mænd kan også bruge andre forskellige former for kosmetik og gennemgå forskellige kosmetiske operationer for at forbedre deres udseende.


Når det kommer til kosmetiske operationer, kan mænd overveje følgende:

Botox: Botox-injektioner bruges til at reducere rynker og fine linjer i ansigtet og er populære blandt mænd, der ønsker at bevare et ungdommeligt udseende.

Fillers: Fillers bruges til at tilføre volumen og glatte hud, især omkring kinder og læber.

Hårtransplantation: Mange mænd lider af hårtab eller skaldethed, de kan gennemgå hårtransplantationer for at genoprette deres hårpragt - både på toppen af hovedet og som kraftigere skægvækst.

Liposuction: Liposuction kan hjælpe med at fjerne uønsket fedt fra forskellige dele af kroppen.

Brystreduktion: Nogle mænd med gynækomasti, hvor brystkirtlerne er forstørrede, kan overveje brystreduktion.

Næseoperation: Rhinoplastik kan hjælpe med at korrigere næseformen og størrelsen. Implantater af falske muskler hos mænd, hvor der bliver lagt et silikoneimplantat ind under huden for at fremme en bestemt muskel, så som mave- og brystmuskler, og tricep/bicep.

Nogle af de typiske former for kosmetik for mænd inkluderer:

Skægpleje: Mænd kan bruge skægprodukter som skægolier, skægcremer og skægbalsam for at opretholde et velplejet skæg.

Barbering og barberingsprodukter: Barbering er en daglig rutine for de fleste mænd, og de kan bruge kvalitetsbarberingsprodukter, herunder barbermaskiner, barberkoste og barberingscreme.

Hudpleje: Mænd bruger ofte hudplejeprodukter som ansigtsrens, fugtighedscreme og solcreme for at opretholde en sund og klar hud. Disse enkle skridt kan hjælpe os med at se og føle os bedre.

Hårfarve: Nogle mænd bruger hårfarveprodukter for at dække grå hår eller ændre deres hårfarve. At eksperimentere med hårfarve eller ændre sin frisure kan øge selvværdet.

Kropspleje: Dette omfatter produkter som showergel, deodorant og parfume.

At styrke sit selvværd gennem kropspleje og motion

Selvværd spiller en stor rolle i vores intime forhold og seksuelle udstråling. At føle sig godt tilpas med os selv kan styrke vores evne til at opbygge sund og tilfredsstillende intime forbindelser med andre.

Kropspleje er afgørende for mænd, og det er ikke kun en kvindes ting. Mænd bør prioritere personlig hygiejne og selvværd, maskulinitet og herved styrke deres tiltrækning hos andre mænd (læs også mine artikler om Ren Røv og forberedelse til analsex samt Intimpleje og udsmykning). Men sundhed og velvære går ud over personlig hygiejne. Motion er en afgørende del af en sund livsstil, og den har mange fordele for os mænd, der ønsker at styrke vores maskulinitet og trivsel.

Motion og testosteron

Motion har en direkte indvirkning på mænds testosteronniveauer. Testosteron er det primære mandlige kønshormon, og det spiller en central rolle i seksuel funktion, muskelopbygning og opretholdelse af energi og selvværd. Regelmæssig motion kan hjælpe med at øge testosteronniveauerne naturligt, hvilket igen kan have en positiv indvirkning på seksualdrift og maskulinitet. Fitness er også en måde at være sammen med andre mænd og opbygge venskaber gennem fælles træning og aktiviteter. Dette sociale aspekt igennem fitness kan bidrage til en følelse af samhørighed og styrke ens opfattelse af sin egen maskulinitet og selvværd.

Sund livsstil og seksualdrift

En sund livsstil, herunder regelmæssig motion og en sund kost, kan have en positiv indvirkning på mænds seksualdrift og præstation. Det at føle sig sund og i stand til at deltage aktivt i seksuelle aktiviteter kan øge selvværd og selvtillid i soveværelset.

Motion kan forbedre mænds fysiske velvære, hvilket igen kan øge selvværd og selvtillid. Når vi føler os stærkere og mere energiske, er vi mere tilfredse med vores kroppe og vores evne til at klare daglige udfordringer. Dette kan styrke vores følelse af maskulinitet og velvære.

At udfordre samfundets strenge skønhedsnormer

Vi mænd bør arbejde på at udfordre samfundets strenge skønhedsnormer og finde en mere sund balance mellem at opfylde forventninger og opretholde vores selvværd. At udforske vores skønhed og selvbillede er en personlig rejse, der kræver refleksion og omhu.

Skønhed er mangfoldig, og det vigtigste er at føle sig godt tilpas med sig selv. Søg professionel hjælp og rådgivning, hvis du har udfordringer med dit selvværd, selvbillede og krop eller du ønsker at udforske kosmetiske muligheder på en sund ny måde. Jeg opfordrer gerne mænd til at tage disse beslutninger, men de skal være i overensstemmelse med deres egne ønsker og behov, og frem for alt styrke deres indre værdier, så det ikke bliver at bukke under for et overfladisk glansbillede af hvordan en mand bør og skal tage sig ud.


Pan idræt og fællesskaber

Vi mænd skal huske, at motion ikke kun handler om at opfylde idealer, men snarere om at forbedre vores sundhed og trivsel. Hvis man har udfordringer med at komme i gang med motion eller opretholde en sund livsstil, kan det være en god idé at søge professionel rådgivning eller deltage i træningsgrupper og programmer, der tilbyder støtte og vejledning. Pan Idræt har mange forskellige hold, f.eks.: tennis, boksning, svømning, håndbold, dans, løb og mange flere, tjek dem ud og find det der passer dig bedst.

At investere tid og energi i ens egen kropspleje og fitness er en stærk demonstration af maskulinitet og selvværd. At føle sig stærk og sund er en vigtig del af at opretholde en positiv maskulin identitet, samtidig med at det har positive indvirkninger på seksualdrift og velvære.

Søg støtte og rådgivning

Endelig er det vigtigt at nævne, at du kan søge støtte og rådgivning, hvis du har udfordringer med selvværd og skønhedsrelaterede spørgsmål.

En professionel terapeut eller sexolog som mig, kan hjælpe jer mænd med udfordringer til at udforske og forstå jeres selvværd og selvbillede fra et maskulint perspektiv og give støtte i jeres rejse mod et sundt selvværd, der ikke er baseret på de ydre faktorer.Link:

Klinik Virgo:

https://virgo.dk/


Mine artikler om Ren Røv og forberedelse til analsex og Intimpleje og udsmykning https://www.bjorndotzauer.dk/post/ren-r%C3%B8v-og-forberedelse-til-analsex


Comentarios


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page