top of page

En ny slags sexolog


Hvert år kommer der nye temaer, nye udfordringer og nye ideer til, hvordan vi, som mænd, skal forholde os til vores krop og leve vores liv i det her moderne samfund. Siden jeg startede som sexolog, for snart 10 år siden, har verden forandret sig i en sådan grad, at jeg selv må tage en dyb vejrtrækning fra tid til anden. Jeg kan følge med, men mange kan ikke. Der har aldrig været så mange single som der er nu, aldrig før er antallet af selvmord blandt LGBTI+ personer været så højt, og aldrig før, er vi blevet mødt med så mange lovforslag og lovændringer til vores fordel – og ulemper. Men stadig er der tabu, stadig er der hatecrime og ulykkelige unge og ældre LGBTI+’er der føler sig diskrimineret og misforstået. Hvor systemet enten fejler eller helt har opgivet at hjælpe.

Jeg var blandt de første mandlige sexologer kun for mænd, der har sex med mænd (MSM) her i Danmark. Af forbilleder var der ikke mange, og netop derfor ville jeg ud med mit syn på hvordan en homoseksuel mand også kan være. Jeg havde ikke mange mandlige guruer at søge råd hos, sjove pudsige historier, eller rå information om det at være homoseksuel, da jeg voksede op i Vordingborg på Sydsjælland. Jeg følte mig som en outsider, en der ikke rigtig hørte til nogen steder. Det blev bedre da jeg i perioder i mit ungdomsliv boede i New York, London og Paris, men hvorfor skulle jeg så lang væk for at finde min personlige frihed?

Det spurgte jeg ofte mig selv om dengang.

Da jeg kom tilbage til Danmark, kunne jeg kun finde ét sted der kunne rumme mig, for mig. Det var København. Jeg fik job i Illum, bøsserne stod overalt derinde og solgte luksusvarer. Jeg elskede det, her kunne jeg næsten være mig selv. PAN Disco blev stedet, hvor jeg fra torsdag aften til søndag morgen hang ud og udlevede mine vildeste dansetrin kopieret fra Madonna og Wham! Det var en anden tid. Vi havde heller ikke smart-telefoner, og internettet var kun lige ved at blive bredt ud!!! Ja, det var en anden tid, for 20 år siden.

Jeg ville have elsket, at kunne spejle mig i en person, der havde levet som homoseksuel i en lille provinsby, eller som bare vidste hvordan jeg bedst kan skylle min røv eller trimme hårene i skridtet eller på brystet. Én, der bare ville give nogle basale gode homo-råd! Men det var der ikke. Dengang.

Det var et tilfælde jeg blev sexolog. Jeg var netop færdig på mediegrafikereuddannelsen, da hele verden, og Danmark, blev ramt af finanskrisen i 2008. Jeg kunne skyde en skæv hvid pil igennem håbet om at få et job som grafikere, da det ene grafikske bureau efter det andet lukkede. Jeg kan huske, jeg gik i panik, for hvad skulle jeg nu gøre? Hvad andet kunne jeg finde ud af. Dér slog det mig; Jeg er god til SEX (det fik jeg i hvert fald at vide!).

3 år efter kunne jeg kalde mig SEXOLOG, og blandt de få mandlige af slagsen. Der var udover mig, Carl Mar-Møller og Jakob Olrik af de mest kendte, så var der en del mandeforskere, men alle henvendte de sig til det heteroseksuelle normative publikum, så igen stod jeg alene, uden at kunne spejle eller lærer af en mester. Men heldigvis opdagede jeg at vi mennesker er ens trods seksualitet. Vi har alle behov for høre til ét sted og kunne spejle os i hinanden. Jeg læste mandeforskernes undersøgelser og forskningsprojekter, jeg kiggede i smug over skulderen på de førende psykologer og parterapeuter der var her i landet. Jeg kiggede mest ud i verden, til USA, England, Sverige og Hollands måder at se på den mandlige seksualitet og seksuelle sundhed. Jeg begyndte at blogge på en side der hed uroijernet.dk (findes ikke længere) og senere på min egen platform, og mange af jer husker sikkert serien Har jeg overhovedet noget valg eller De sex-sociale medier og flere (de kan alle læses her på BjornDotzauer.dk, hvor de er blevet postet igen). De blev godt modtaget og hvert opslag havde mange læsere. Jeg tror, det var dét mange, især unge MSM, havde savnet at læse om. Det var i hvert fald hvad jeg selv havde savnet som ung MSM.

Hurtigt indså jeg, at ved at blogge om dagligdags temaer for mænd, der har sex med mænd, kunne gøre en forskel for den opfattelse andre unge mænd havde. Men tro mig, jeg savnede at flere gjorde det samme som jeg, så billedet af den moderne MSM kunne være mere nuanceret.


Mit ønske blev hørt

Stille og roligt blev jeg en sexolog, som mange bi-og homo mænd opsøgte og kom til samtale hos. Jeg lavede radio og TV m.fl. Kom på forsiden for min åbenhed om sex og seksualitet. Jeg var blevet til ham, jeg selv havde søgt så inderligt efter. Heldigvis kom flere ildsjæle til og gav deres historier og gode råd. Jeg klappede ivrigt i mine hænder af deres mod, og ikke mindst, af deres historier.

I dag er vi mange, der har en bred viden om MSM. Vi er mange, der offentligt tør stiller os op til debat og holde foredrag eller taler på TV, i radioen, laver podcast, skriver bøger og/eller er synlige på den ene eller anden måde for andre LGTBI+ personer. Det er inspirerende at se og lytte til. Jeg hylder alle dem, der tør stå op og fortælle om deres oplevelser og synspunkter. De er med til, at de der ikke tør stå op og tale højt, lytter med og finder mod til at stå ved sig selv, og blomstrer op, ud fra de historier vi andre giver. Det er vigtigt for den afspejling vi mennesker grundlæggende søger hos hinanden.

Det at være MSM, betyder ikke at vi skal putte en label på os selv, for om man er homo-, bi-, hetero- eller metroseksuel mand, er egentlig i bund og grund ligegyldigt. Det er måde vi opfatter os selv på, og står ved os selv, der betyder noget i det store billede.


Fra Bøssestudier til regnbuefar

Sex og intimitet er blevet til noget vi forhandler og forbruger til vores eget tilfredsstillelse og behov. Vi bruger de sociale medier, smartphones og computere til at lede efter den eneste ene, men når han eller hun dukker op, bliver vi så skræmte over vores egne følelser og behov, at vi løber skrigende bort. Det er som om vi er blevet bange for nærhed og intimitet, trods det, at vi hungre efter dem.

Da jeg i sin tid medvirkede i Bøssestudier på DR3, talte jeg åbent om mit åbne forhold med min daværende kæreste. Vi havde det godt i vores forhold, men vi ville også begge krydder det med oplevelser med andre mænd. Dengang var der ikke mange der talte åbent om deres åbne forhold, og jeg oplevede mange der fordømte det vi gjorde, trods det, at det tydeligt viste sig, at årene efter, blev det mere reglen end undtagelsen, at leve i et åbent forhold og tale åbent om det.

Nu mange år senere, er jeg blevet regnbuefar, og kender om nogen til de problematikker det må have at eftervirkninger, når barnet er kommet til verden. Lovgivning og viden på området bærer præg af en indgroet heteroseksuel og normativ tilgang til forsørgelse, orlov og forældremyndighed. Noget jeg senere kommer til at skrive meget mere om.

Pandaminen (corona) har været hård ved os på forskellige måder. Som sexolog har jeg erfaret, at behovet for nærkontakt er eksploderet. Hudsulten har aldrig været mere tydelig end i disse tider. Det viser en undersøgelse fra Grindr, der lige er kommet frem. Her ses også de mere ”sjove” tal, så som hvor der er flest aktive og passive homo’er, og hvor der søges mest random sex, og hvor åbne forhold bliver praktiseret mest (se link).

Samfundsnormerne i 2022 må vise, om vi kan ændre på de gamle vaner om hvordan vi opfatter seksualitet.


Næste stridt: De 3 S’er

Jeg valgte for 5 år siden at læse videre til sygeplejerske, da jeg savnede personer med et sundhedsfagligt kendskab, oveni en bred sociologisk og sexologisk viden om LGBTI+ miljøet. Én, der kan kæde det hele sammen for mig, på en ligetil facon, uden om det ellers så hetero-normative syn specialisterne ytre sig ud fra i medierne. Endnu engang fandt jeg ikke den eller de personer jeg søgte og måtte selv trække i arbejdstøjet. Igennem min vide, de erfaringer og hundredevis af samtaler jeg har haft over de seneste mange år, ved jeg hvor meget de 3 S’er (Sundhedsfaglige, sexologiske og sociologiske) hænger sammen, for at vi som LGBTI+’er, kan forstå os selv og hinanden. Meget er sket siden jeg for godt 10 år siden tog beslutningen om at blive sexolog. Heldigvis. I dag har jeg mange, jeg kan søge råd hos, inspiration og viden fra. Viden og erfaringer, som jeg kan formidle videre i en samlet kanal til dem af jer, der nu tør eller skal til at udforske livet som menneske i denne moderne verden.

På min hjemmeside kan du læse mere om de tre S’er og hvad de hver især rummer og står for.

Husk at følge med her på www.BjornDotzauer.dk for nye artikler.



Link

Grindr:


Mit navn er Bjorn Dotzauer, jeg er sexolog og sygeplejerske. Til dagligt arbejder jeg på Rigshospitalet, Urologiske afdeling, hvor vi har med cancersygdomme i de mandlige genitalier.

Jeg har siden 2010 beskæftiget mig med mænd, der har sex med mænds (MSM) seksuelle sundhed, trivsel og udfordringer. I alle mine år som sexolog, har jeg haft klinik på Østerbro, her taler jeg med alle typer af mænd, heteroseksuelle, bi- og homoseksuelle, og trans mænd om livets små og store udfordringer. Har du brug for en samtale, så send en mail eller ring, så taler

vi om dit behov og finder evt. tid til samtale.



Foto: Jan Brøndum

(brondumphotography på Instagram)




Seneste blogindlæg

Se alle

Spiritualitet og Homoseksualitet

En Dybdegående Undersøgelse Introduktion: I en verden præget af individualitet, er forholdet mellem spiritualitet og homoseksualitet et emne, der kræver lidt nærmere og en dybdegående refleksion og fo

Indlæg: Blog2 Post
bottom of page