top of page

Ensomhed blandt mænd i julen

Af Bjorn Dotzauer


Julen betragtes ofte som en tid for kærlighed, glæde og samvær, men for nogle mænd markerer den en periode med stor ensomhed.   I denne artikel vil jeg skrive ud fra en undersøgelse, der har set på ALLE mænd, ikke blot dem i LGBTQ-miljøet og de mænd, der har sex med mænd.
Bjorn Dotzauer oplever også ensomhed. Foto: Jan Brøndum

Julen betragtes ofte som en tid for kærlighed, glæde og samvær, men for nogle mænd markerer den en periode med stor ensomhed.

I denne artikel vil jeg skrive ud fra en undersøgelse, der ikke blot har set på mænd i LGBTQ-miljøet og de mænd, der har sex med mænd, men på alle danske mænd.


Statistikker viser nemlig, at ensomhed er en udfordring, der især rammer hårdt i denne sæson blandt mænd. Undersøgelser, som Forum for Mænds Sundhed har foretaget, viser at omkring 140.000 mænd står uden nære relationer, og hver femte mand mangler en fortrolig samtalepartner. Dette kaster lys over en ubestridelig virkelighed: at julen ikke for alle mænd er hjerternes fest og lige så festlig som for mange af os andre.


LGBTQ-personer står over for unikke udfordringer året rundt, og julen kan forværre disse udfordringer. For nogle er det en tid, hvor familie og samfundets forventninger skaber yderligere pres. Mænd, både os der har sex med mænd og de heteroseksuelle mænd, kan opleve at sidde alene og uden nogen at tale med her i julen. De sidder måske alene det meste af året, men ved denne højtid, er det særligt udfordrende for dem.

Forum for Mænds Sundhed har fornylig offentliggjort en undersøgelse, der beskriver denne situation som "et køn i krise", idet hver femte mand indrømmer at mangle en fortrolig samtalepartner, og omkring 27% af de 35-39-årige rapporterer sjældent eller aldrig at have nogen at tale fortroligt med. Tænk lige over det! Det er hver 4. mand i Danmark, det må vi gøre op med.

For LGBTQ+-personer er ensomheden mere end blot en statistik. Personlige historier afslører det dybe savn efter nære relationer og fællesskaber. Mænd i undersøgelsen bekræfter, at de sjældent eller aldrig har nogen at tale fortroligt med, hvilket afspejler et behov for stærkere støttesystemer inden for samfundet.

Blandt os mænd, der sex med mænd ses faktorer som familieafvisning og manglende accept i lokalsamfundet intensiveres i juleperioden. Data fra undersøgelsen viser, at 50% af mænd i alderen 25-39 år uden nære relationer er enlige/singler, hvilket forstærker følelsen af ensomhed og isolation netop i juletiden.

Julen bringer ofte tanken om kærlighed og fællesskab, men for nogle LGBTQ+-personer er dette blot en påmindelse om, hvad de savner. Manglen på romantiske forhold og fysisk kontakt kan have betydelige konsekvenser for mental og følelsesmæssig sundhed. Jeg har i tidligere artikler nævnt fænomenet: hudsult, hvor savnet af kærlighed og berøring bliver en så stærk trang, at man næsten kan føle sig syg. I julen ser vi mere aktivitet på de sex-sociale medier og det er ikke tilfældigt. Mange leder efter "trøst" og den healende hud mod hud kontakt.


Organisationer og initiativer arbejder hårdt for at mindske ensomhed blandt LGBTQ+-personer. Hvert år er der frivillige, der åbner deres hjem op for netop disse ensomme mænd, der ikke har nogen steder at gå hen. Men vi har brug for, at vi som samfund begynder at tage mænds ensomhed alvorligt hele året rundt.


Hvordan kan samfundet, familier og enkeltpersoner bidrage til at mindske ensomhed blandt LGBTQ+-personer i juleperioden?

En opfordring til mere åbenhed, forståelse og styrkelse af støttesystemer kan være en mulighed. Vi må ikke være bange for at italesætte de svære emner. Ensomhed er netop et af disse svære emner. Jeg vil til næste år lave nogle workshops, Fang Kærligheden, der vil have til henblik på at omfavne mænd i de svære situationer. Hold øje med hvornår disse events er her på siden.


Julen bør være en tid for alle at føle sig elsket og accepteret. Mens vi fejrer sammen, er det afgørende at huske dem, der føler sig isolerede og ensomme. En fortsat opmærksomhed på ensomhed blandt mænd, og især vores drenge og mænd i LGBTQ+-miljøet, er nødvendig ikke kun i julen, men hele året rundt.

For dem, der har brug for hjælp eller ønsker at støtte, er støttegrupper tilgængelige rundt omkring i landet. Du kan også altid sende mig en besked, og så kan jeg henvise til et sted nær dig.

 


Rigtig god JUL og et lykkebringende NYTÅR.

 


 

Kilde:

Forum for Mænds Sundhed

 

 

Comments


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page