Første december er over hele verden tildelt hiv og aids. Dem der døde da epidemien rasede, dem der blev forladt af deres kære og venner, dem der var pårørende og alle, der i dag på den ene eller anden måde lever med hiv. Fordommene og tabuerne lever stadig i bedste velgående, når det kommer til den mest omtalte epidemi i vores tid. AIDS epidemien. I 1980’erne og starten af 90’erne rørte AIDS epidemien os alle. Mange af os kan knap nok huske den, og alligevel ringer alle alarmklokker højt så snart vi hører ord som hiv, aids og usikkersex. For kan vi virkelig være sikker på, at vi ikke DØR hvis vi får hiv? Kan jeg nogensinde have sex igen, hvis jeg får hiv?
Især blandt de biseksuelle mænd, er der en stor angst for hiv, og det er på trods af kampagner og tonsvis af information på området. Men også blandt den almen befolkning, er der en stor uvidenhed omkring hiv. NEJ, du kan ikke dø af hiv. Men du kan dø af AIDS, hvis det ikke bliver opdaget i tide. Gør det derfor til en hyggelig lille rutine, at komme forbi Check Point en til to gange om året til et lille tjek. Og JA, du kan stadig have al den sex du vil have, selvom du får hiv!
WORLD AIDS DAY Den 1. december hvert år siden 1988, er der blevet holdt International WORLD AIDS DAY. Vi tænder lys og mindes dem vi mistede, dem der døde dengang,hvor der ikke var medicin, dengang hvor du kunne dø af at have sex! Vi mindes dem vi elskede, dem vi kendte og alle de andre, der blev ofre for en epidemi, der rystede hele verden. Men vi tænder også lys og binder røde sløjfer af håb.
Vi er kommet langt med hiv-forskningen, og i dag dør du ikke af at have sex og derigennem blive smittet med hiv. I dag findes der medicin, der har en så neutral indvirkning på din krop, at kun få har betydelige bivirkninger eller andre gener i hverdagen, end at de skal huske at tage deres ”vitamin-pille” hver dag. På verdensplan skønner WHO, at godt 35,3 millioner mennesker lever med hiv. 70% af de smittede bor i Afrika og mange af dem har ikke adgang til medicin og/eller behandling. Siden 2001, er antallet af nysmittede med hiv faldet med 33%, og selv om tallene syntes høje, er der håb for en verden uden hiv. Forskning og bedre forståelse af hiv-virus, er bare nogle af de punkter regeringer verden over stadig arbejder med. World AIDS day er derfor stadig en vigtig dag for os alle, uanset seksualitet, alder, køn og religion.
AT LEVE MED HIV I DANMARK Her i Danmark lever ca. 5000 personer med hiv. Langt de fleste får medicin, og møder du dem på gaden, vil du ikke kunne se på dem, at de har en kronisk sygdom. At leve med en kronisk sygdom som hiv, der er så tabuiseret og fordomsfuldt er ingen dans på roser for dem det berører. Stigmatisering er stadig den største udfordring for de hiv-smittede. Mange, her især homoseksuelle mænd, frygter hvad andre bøsser tænker om dem. Især afvisning fra protentielle kærester eller sexpartnere, holder mange hiv-smittede tilbage med at fortælle deres status til omverden.
Jeg forstår udmærket den tilbageholdenhed de hiv-smittede har omkring deres åbenhed. Vi har her i Danmark en lov, der selv om den ikke bliver brugt og ingen er blevet dømt under den, stadig er i den danske lovgivning. Det er loven, der omhandler, at hiv-smittede, der smitter andre med hiv, kan straffes. En helt igennem uhørt diskrimination af de hiv-smittede, da hiv ikke længere er en sygdom du dør af.
I dag kan en velbehandlet hiv-smittet IKKE smitte andre med hiv under sex (uanset hvilken form for sex), så skal vi ikke en gang for alle tage og give alle hiv-smittet et ordentlig kys lige på munden og imødekomme deres åbenhed?
HVAD SKER DER NÅR MAN FÅR HIV? Det er utroligt svært at få hiv, og selvom du har sex med en hiv-smittede, så skal der virkelig meget til før han eller hun kan smitte dig med hiv. Som nævnt tidligere, er langt de fleste herhjemme på medicin, og det betyder, at deres virustal falder til det umålelige. Dette betyder, at virus ikke længere kan overføres til andre.
Men som alt andet er der selvfølgelig undtagelser; Der er dem hvor medicinen ikke virker og som ikke har et umåleligt virustal. De kan selvfølgelig smitte andre. Dem der glemmer at tage deres medicin igen og igen, og derved bliver medicin-resistans uden at vide det. De kan smitte andre.
Heldigvis bliver der holdt godt øje med de hiv-smittede her i Danmark. Kontrolbesøg med tjek af blod mm. op til flere gange om året er obligatorisk. Skulle du være så uheldig, at blive smittet med hiv, så er det ikke jordens undergang – nærmere tværtimod.
Bliver det opdaget hurtigt, bliver du sat direkte på medicin og derved er frygten for at smitte andre taget væk. Det er derfor meget vigtigt, hvis du har skiftende sexpartnere og mange af dem, at du regelmæssigt bliver testet for hiv (og de andre kønssygdomme).
Hos Check Point kan du på blot 15 minutter få afklaret om du er blevet smittet med hiv. En kvik-test kan tages efter 8 uger efter en evt. smitterisiko. Kan du ikke vente så længe, kan du tage forbi din læge eller sygehus og få taget en kombi-test efter blot 4 uger – det tager dog lige nogle dage før du kan få svar på denne test. Et liv med hiv er i dag ligesom et liv uden hiv. Du kan leve ligeså længe som ikkesmittede og du kan gøre de samme ting som alle andre.
Jeg opfordrer alle til at blive testet og kende deres status. Hiv er ikke et tabu men en livsstil. En livsstil man lige skal lære at leve med, men som ikke skal overskygge ens dagligdag og gøre livet surt. Hiv er ikke længere farligt, men vi skal heller ikke være dumme og ignorer den. Vi skal stadig have sikker sex når vi har skiftende sexpartnere. Kondomet er stadig den bedste beskyttelse mod hiv – og alle de andre grimme sexsygdomme.
FAKTA OM HIV Du kan finde mange flere fakta om hiv og AIDS på http://www.aidsfondet.dk eller ringe til AIDSlinien på telefon 3391 1119hver dag mellem 9 og 20.
Fra tid til anden sidder jeg ved telefonen på AIDSlinien, hvor jeg besvarer spørgsmål og giver rådgivning, så ring endelig ind til os og få en lille snak.
RIGTIG GOD WORLD AIDS DAY. Bjorn Dotzauer
Kommentare