ER DU STADIG BANGE FOR HIV


WORLD AIDS DAY

Især blandt de biseksuelle mænd, er der en stor angst for hiv, og det er på trods af kampagner og tonsvis af information på området. Men også blandt den almen befolkning, er der en stor uvidenhed omkring hiv. NEJ, du kan ikke dø af hiv. Men du kan dø af AIDS, hvis det ikke bliver opdaget i tide. Gør det derfor til en hyggelig lille rutine, at komme forbi Check Point en til to gange om året til et lille tjek. Og JA, du kan stadig have al den sex du vil have, selvom du får hiv!

WORLD AIDS DAY Den 1. december hvert år siden 1988, er der blevet holdt International WORLD AIDS DAY. Vi tænder lys og mindes dem vi mistede, dem der døde dengang,hvor der ikke var medicin, dengang hvor du kunne dø af at have sex! Vi mindes dem vi elskede, dem vi kendte og alle de andre, der blev ofre for en epidemi, der rystede hele verden. Men vi tænder også lys og binder røde sløjfer af håb.

Vi er kommet langt med hiv-forskningen, og i dag dør du ikke af at have sex og derigennem blive smittet med hiv. I dag findes der medicin, der har en så neutral indvirkning på din krop, at kun få har betydelige bivirkninger eller andre gener i hverdagen, end at de skal huske at tage deres ”vitamin-pille” hver dag. På verdensplan skønner WHO, at godt 35,3 millioner mennesker lever med hiv. 70% af de smittede bor i Afrika og mange af dem har ikke adgang til medicin og/eller behandling. Siden 2001, er antallet af nysmittede med hiv faldet med 33%, og selv om tallene syntes høje, er der håb for en verden uden hiv. Forskning og bedre forståelse af hiv-virus, er bare nogle af de punkter regeringer verden over stadig arbejder med. World AIDS day er derfor stadig en vigtig dag for os alle, uanset seksualitet, alder, køn og religion.

AT LEVE MED HIV I DANMARK Her i Danmark lever ca. 5000 personer med hiv. Langt de fleste får medicin, og møder du dem på gaden, vil du ikke kunne se på dem, at de har en kronisk sygdom. At leve med en kronisk sygdom som hiv, der er så tabuiseret og fordomsfuldt er ingen dans på roser for dem det berører. Stigmatisering er stadig den største udfordring for de hiv-smittede. Mange, her især homoseksuelle mænd, frygter hvad andre bøsser tænker om dem. Især afvisning fra protentielle kærester eller sexpartnere, holder mange hiv-smittede tilbage med at fortælle deres status til omverden.

Jeg forstår udmærket den tilbageholdenhed de hiv-smittede har omkring deres åbenhed. Vi har her i Danmark en lov, der selv om den ikke bliver brugt og ingen er blevet dømt under den, stadig er i den danske lovgivning. Det er loven, der omhandler, at hiv-smittede, der smitter andre med hiv, kan straffes. En helt igennem uhørt diskrimination af de hiv-smittede, da hiv ikke længere er en sygdom du dør af.

I dag kan en velbehandlet hiv-smittet IKKE smitte andre med hiv under sex (uanset hvilken form for sex), så skal vi ikke en gang for alle tage og give alle hiv-smittet et ordentlig kys lige på munden og imødekomme deres åbenhed?

HVAD SKER DER NÅR MAN FÅR HIV? Det er utroligt svært at få hiv, og selvom du har sex med en hiv-smittede, så skal der virkelig