top of page

Homoliv med børn

Af Bjorn Dotzauer

Foto/selfie af Bjorn og datter.

I vores moderne samfund har flere og flere homoseksuelle singler, som par, taget en beslutsomhed om, at stifte familier. Det at omfavne forældreskab ses i den enorme stigning i regnbuefamilier og de berigende påvirkninger, disse familier har på vores samfund. Denne dynamik har ført til det, der nu er kendt som "regnbuefamilier". Data fra Danmarks Statistik viser, at et voksende antal homoseksuelle par vælger at træde ind i forældrerollen og få børn. En omfattende opgørelse fra 2019 viser en tydelig og støt stigende tendens i dette valg. Selvom opgørelsen er baseret på data fra 2019 og før, understreger den en vedvarende vækst inden for regnbuefamilier. Dette tegner et billede af en skiftenorm i sociale holdninger og værdier, der anerkender og støtter homoseksuelle, mænd og kvinder, singler og pars ret til at realisere deres forældredrømme. Men væksten omfatter ikke blot antallet af regnbuefamilier, den præger også deres sammensætning. I dag er 46% af regnbuefamilierne hjemsted for to børn, en stigning fra de 35% der var for 10 år siden. I 2009 var 57% af regnbuefamilierne bestående af enlige børn, mens tallet i 2019 er reduceret til 42%. Ydermere er der også en lille stigning i regnbuefamilier med tre eller flere børn. I 2009 udgjorde denne gruppe 8%, mens det i 2019 er vokset til 12% ifølge Danmarks Statistik.

Graf fra Danmarks Statistik.

Livet med et barn eller flere børn i en regnbuefamilie, kan kun forstås fuldt ud, når man er midt i det selv. Der findes ingen universalopskrift, intet trin-for-trin-manual. Erfaringen udfolder sig gennem handling og læring, en proces, der former en unik rejse for hver familie. I vores stræben efter at forstå og mestre livet som regnbueforældre står vi ikke alene. Fællesskaber, både online og fysisk, spiller en afgørende rolle for homoseksuelle forældre. En overflod af fora, grupper og støttenetværk har set dagens lys og tilbyder en platform til udveksling af erfaringer, stille spørgsmål og finde fællesskab. Disse forum muliggør opbygningen af relationer og udvekslingen af støtte mellem ligesindede forældre. Her vil jeg fremhæve Danske regnbueforældre på Facebook, som har seriøse debatter og informationer løbende. På min egen rejse som regnbuefar, trådte jeg ind i forældreskabet som 42-årig. Beslutningen var personlig, og selvom min datter mor og jeg nu har fundet vores balance, var der tidspunkter, hvor tvivlen og usikkerheden tårnede sig op omkring mig som en uoverstigelig mur.

Jeg indså, at jeg som fyrreårige ikke kunne rende rundt og lege teenager i al evighed. Regnbuebarn.dk fandt jeg en kvinde, der virkede som den helt rette at møde til dette formål, og efter få måneders "dating", hvor vi tænkte, at det går jo meget godt, besluttede vi os for at prøve lykken. Metoden vi valgte var simpel og hjemme privat med en kop og en sprøjte. I anden runde blev vi gravid – og i guder, hvor vi blev klogere på hinanden derefter! Først dér fandt vi ud af, at vi på mange områder var dybt forskellige. Men ak, det var for sent at løbe fra vores nye roller og så begyndte vores fælles rejse som regnbueforældre. I mange måneder efter vores datter var kommet til verden, måtte vi lære at indstille os på, at vi i al evighed (eller til vi stiller træskoene), er i familie – connected via vores elskede datter. Selvom min datters mor og jeg har fundet vores rytme i en 7/7 ordning, var der øjeblikke, hvor tvivlen og usikkerheden trængte sig på som en uindtagelig mur. Disse udfordringer blev dog brændstof til vores udvikling og formede båndet mellem mig og "regnbuemor" på måder, jeg aldrig havde forestillet mig. I disse år forskes der en del på børns trivsel, også dem i regnbuefamilier, og resultaterne er lovende. Adskillige undersøgelser viser, at børn, der opvokser med homoseksuelle forældre (af begge køn), nyder lignende trivselsniveauer som deres kammerater i heteroseksuelle familier. Dette spændende forskningsfelt giver indsigt i, hvordan regnbuebørn blomstrer og trives. I mit eget forældreskab, betyder det at overskuddet altid bliver genvundet på de dage, hvor jeg ikke har min datter. Hun får mig fuldt ud hver anden uge, noget vi begge nyder godt af i travle hverdage. For dem, der ønsker at starte en regnbuefamilie, indebærer processen en overvejelse af en række vigtige faktorer (se nedestående 8 punkter). Uanset om det involverer beslutningen om at blive forældre som enlig eller som par, er det afgørende at tænke på børns trivsel reproduktionsmetoder og juridiske aspekter. På min rejse som solo-homo-far i en 7/7 ordning, er der en vigtig erkendelse: Det bliver hele tiden lettere at navigere i forældrerollen. Vores rejse som forældre er unikke, og det er vores erfaringer, der former båndet med vores børn. Selv når uventede forhindringer opstår, skal du ikke lade dig slå ud af kurs. Hver dag, hver udfordring, byder på nye muligheder sammen med dit ønskebarn.


Som sexolog og far til en snart 4-årige regnbuepige, kan jeg give dig værdifulde råd, vejledning og forslag til, hvordan du kan få dit ønske om at stifte en regnbuefamilie.

Herunder er nogle potentielle forslag baseret på den tidligere indgangsvinkel:

  1. Selvrefleksion og beslutningsproces: Inden man begiver sig ud i forældreskabet, er det vigtigt at gennemgå en dybdegående selvrefleksion. Her kan jeg, som sexolog, vejlede dig om at tage dig god tid til at udforske personlige følelser og overvejelser om forældreskab. Dette kan hjælpe med til at skabe klarhed om, hvorvidt du virkelig ønsker at stifte familie, eller om det er en hund du bør starte med.

  2. Udforskning af reproduktionsmuligheder: Du kan roligt drage fordel af at undersøge de forskellige reproduktionsmuligheder, der er tilgængelige for os homoseksuelle. Dette kan inkludere adoption, donorsæd, surrogatmoderskab og insemination. Som sexolog kan jeg give dig/jer information om hver mulighed, herunder de overordnede juridiske og følelsesmæssige aspekter der kan være involveret i det at bringe ovennævnte muligheder i spil.

  3. Søge professionel rådgivning: At søge rådgivning fra en erfaren sexolog, terapeut, rådgiver eller psykolog, der har specialiseret sig i LGBT-relaterede spørgsmål, kan være yderst gavnligt.

  4. Skabe et stærkt supportnetværk: Homoseksuelle der ønsker at stifte familie, bør omgive sig med et stærkt supportnetværk af venner, familie og ligesindede. Jeg kan her vejlede om, hvordan man identificerer støttende individer og netværk, der kan hjælpe gennem både glæder og udfordringer ved forældreskab.

  5. Juridiske overvejelser: Der er ofte juridiske aspekter involveret i forældreskab for homoseksuelle par og singler. Som sexolog har jeg kendskab til grupper og netværk der kan tilbyde information om de juridiske rettigheder og forpligtelser, der gælder for regnbuefamilier i det pågældende land eller område.

  6. Børns trivsel og forberedelse: Forberedelse til forældreskab indebærer også at fokusere på børns trivsel og udvikling. En sexolog kan give råd om, hvordan man skaber et inkluderende og støttende miljø for børnene, samt hvordan man håndterer spørgsmål om identitet og seksualitet, når de vokser op.

  7. Søge støtte fra LGBT-miljøet: At engagere sig i LGBT-miljøet kan være en værdifuld ressource under forældreskabsrejsen. Her kan jeg som sexolog, opmuntre til deltagelse i lokale grupper, arrangementer og online fora, hvor erfaringer, tips og støtte kan deles.

  8. Selvomsorg og håndtering af stress: Forberedelse til forældreskab kan være en følelsesmæssig rejse. En sexolog kan give værktøjer til selvomsorg, stresshåndtering og kommunikation, så både individet og parforholdet forbliver stærke og sunde. At få barn/børn kan være meget stressfyldt og tidskrævende, dette er vigtigt at være indstillet på inden din smukke, unikke og selvrealiserende regnbuefamilie skabes.


Disse forslag udgør blot en ramme for de råd og vejledning, en sexolog som jeg kan give til homoseksuelle mænd og kvinder, der ønsker at stifte familie. Hver persons situation er unik, og jeg, som en erfaren sexolog, vil bestræbe mig på, at tilpasse rådgivningen til den enkeltes behov og omstændigheder.



Referencer:

Danske regnbueforældre (Facebook-gruppe)

Danmarks statistik:

Egne erfaringer!

Indlæg: Blog2 Post
bottom of page