MIT BØSSE-VEDHÆNG


Bjorn fester med faghag-veninde

Jeg har været nysgerrig på et bestemt emne længe, og har derfor interviewet nogle piger om, hvorfor de har bøsser som deres bedste venner. Svarene var alt fra de stereotype svar jeg havde forventet, til de mere overraskende af slagsen. I det følgende har jeg samlet svarene og gjort pigerne anonyme.

Historisk set Denne artikel handler om fag hags, som i en direkte oversættelse også kan kaldes; Et bøsse-vedhæng. Betegnelsen kommer fra undergrundsmiljøet i New York og San Fransisco i 1970’erne, hvor bøsserne og de pigerne der hang ud med disse, brugte ordet fag hag. “Fag” var et nedsættende ord om de homoseksuelle mænd, og om pigerne gjorde det frivilligt eller, om navnet kom som et skældsord til dem, må guderne vide. Men pigerne ville vise, ved at være venner med en “fag”, at de accepterede bøsserne og var deres “bedste venner” – deres fag hag. Med nutidige øjne, bruges betegnelsen om en heteroseksuel kvinde, der har bøsser som venner. At være en fag hag, bliver ofte betragtet som nedsættende, og er et slang mest benyttet af bøsserne selv og deres veninder. Historisk set har der altid været en tilbøjelighed til, at nogle kvinder har følt sig tiltrukket af de feminine mænd. Det var ikke ualmindeligt, at homoseksuelle mænd var en del af overklassedamernes selskabskomité. I dag ses bøsserne også tit i selskab med deres fag hags på den røde løber, og det er næsten blevet hip, at være en fag hag og hænge på sin bøsse-ven, når turen går gennem f.eks. det Københavnske natteliv.

At skabe en sikkerhed Den skjulte dagsorden, eller den ubevidste handling, der har ført til venskabet mellem en pige og den homoseksuelle mand, kan være med til at skabe en sikkerhed i pigernes liv, fortæller en af pigerne mig. To af de piger jeg har talt med, nævner at de hos deres bøsseven, finder den ”veninde” de kan tale med om alt. De tør vise sig nøgne, og de kan betro sig om deres kærlighedsliv og om deres andre pige veninder. De skal ikke være bange for, at deres bøsse-ven ligger an på dem eller knalder med deres bedste veninde. En anden sikkerhed, pigerne kommer ind på, er at de kan blive bekræftet og finde et frirum ved at være sammen med deres bøsseven. En anden pige nævner også det, at være under ”beskyttende vinger”. Hun har haft en traumatisk barndom, og hos hendes bøsse-ven flyttes fokusset over på det flamboyante-liv han lever, og hun er i en anden verden, “hvor alt er happy-go-lucky“, som hun udtrykker det.

Skjult kærlighed “Min bøsse-ven er smuk og har stil”, rødmer en af kvinderne og kigger ned i sit skød. Hun har et hemmeligt crush på sin bøsse-ven, og indrømmer, at hun nyder at være sammen med ham, selvom det også er meget frustrerende for hende, at han ikke har det på samme måde over for hende. “Mange bøsser, er mere frigjorte og ikke så snævresynet, som heteroseksuelle mænd kan være over for mode, make-up og den måde de kan festes på”, lyder det fra en genert 22-årige pige. Nogle af de kvinder jeg talte med, føler sig draget af den seksuelle udstråling og rytmiske sans deres bøssevenner udviser. Når det er skrevet, så erfarer jeg fra mine egne bøssevenner, at de bliver gramset på af pigerne, som tilmed bruger mændene som erstatningskærlighed. Nogle af dem finder det intimiderende og ligefrem afskyeligt, at pigerne tror de bare kan rage på dem uden at spørge om lov. Her tænker jeg, at berøringen er med til at afhjælpe en ensomhed og savn af en manglende kæreste hos pigerne, og samtidigt, er det også med til at lave en distance til de mænd, som pigerne egentlig burde gå efter, nemlig, de heteroseksuelle mænd.