top of page

Overgangsalder for mænd

Af Bjorn Dotzauer

overganngsalder for homoseksuelle, biseksuelle og heteroseksuelle mænd.
Bjorn Dotzauer i overgangsalder

En skjult realitet I en tidligere artikel (Den bedste bøsse-alder) udforskede jeg, hvordan hver alder bringer sin egen unikke skønhed og udfordringer med sig. Her var svaret, at de fleste af de mænd jeg fik svar fra føler, at den nuværende alder de befinder sig i, er den bedste bøsse-alder, de nogensinde har oplevet. Dette er dog ikke hele sandheden, for jeg var også bevidst om, at jeg udelod en svær overset periode i mange mænds liv. Overgangsalderen. Jeg modtog utallige henvendelser fra mænd omkring de 50 år, der bad om en uddybning af netop emnet: overgangsalderen for mænd, og især for homoseksuelle mænd. Kun få har tidligere beskrevet dette, og endnu færre har set det med homoseksuelle briller. Da jeg selv nærmer mig de 50, ved jeg, at det er et emne der kræver meget mere fokus end bare en bisætning i en positiv artikel om alder.

Bøssepanik! Hvordan føles det at blive en midaldrende homoseksuel mand? Dette er et emne, der sjældent diskuteres åbent, men det er afgørende for at forstå de udfordringer, der kan opstå i denne livsfase. Overgangsalderen for mænd, også kendt som andropause, er en tid med fysiske og følelsesmæssige forandringer, der kan være lige så markante som hos kvinder. Andropause - Mænds overgangsalder Alle mænd kan opleve at få en overgangsalderskrise. Mænd i alderen mellem 40 og 55 år (nogen før og nogen efter) kan opleve en tilstand, der ligner kvindernes overgangsalder, kendt som andropause. I modsætning til kvinder er der dog ikke noget klart tegn på denne overgangsperiode, som menstruationens ophør er for kvinder. Begge køn oplever dog et fald i hormonniveauerne, hvilket kan påvirke forskellige aspekter af deres liv.

De ikke talt-om-udfordringer For alle mænd, uanset deres seksuelle orientering, er der en række udfordringer, der kan opstå i overgangsalderen. Disse omfatter faldende testosteronniveauer, nedsat sexlyst og evne til at opnå erektioner, samt fysiske forandringer, der er tegn på aldring. Testosteron er afgørende for en mands krop og seksuelle funktion, og et fald i dette hormon kan have en række konsekvenser. Svigtende potens og nedsat testosteron og sexlyst Det er almindeligt, at mænd oplever hedeture i forbindelse med et fald i testosteronniveauer. Disse hedeture kan variere fra en let varme i ansigtet til voldsom sved, hjertebanken, kvalme og svimmelhed. Mange homoseksuelle mænd står over for disse udfordringer uden at tale åbent om dem, hvilket kan føre til forvirring og usikkerhed. Hverdagens udfordringer og kropstegn på ældning Aldring er en naturlig del af livet, og kroppen begynder med tiden at vise tegn på ældning. Dette kan inkludere tab af muskelmasse, øget kropsfedt, tab af energi og ændringer i hudens elasticitet. Homoseksuelle mænd, især dem i overgangsalderen, kan føle ekstra pres for at opretholde et ungdommeligt udseende og energiniveau, hvilket kan være en udfordring i sig selv. Da alle mænd, uanset seksualitet, kan opleve en krise i større eller mindre grad, har jeg valgt kort at se på, hvordan mænd med forskellig seksualitet kan opleve deres overgangsalder.


Homoseksuelle mænd: Som tidligere diskuteret i artiklen, oplever homoseksuelle mænd i overgangsalderen nogle unikke udfordringer. Disse omfatter både de fysiske udfordringer som faldende testosteronniveauer og nedsat sexlyst samt de psykologiske aspekter, der kan påvirke selvbillede og identitet. Derudover kan overgangen fra at være en ung "twink" til en moden "daddy" have særlig betydning for homoseksuelle mænd, da det kan påvirke deres rolle og selvværd i LGBTQ+miljøet. Åben og ærlig kommunikation og støtte fra partneren og de nærmeste venner spiller en vigtig rolle i at hjælpe homoseksuelle mænd med at navigere gennem denne fase. Dem der er singler kan opleve en krise ved ikke at have fundet en mand endnu. Det gør dem deprimeret og mange begynder at drikke og rejser til udlandet for at få hudsulten stillet. Overgangen fra twink til moden daddy For mange homoseksuelle mænd repræsenterer overgangen fra at være en ung "twink" til at blive en moden "daddy" en bemærkelsesværdig transformation, ikke kun i udseende, men også i psykologisk udvikling. Denne proces kan være dybt personlig og kan påvirke selvbillede, selvværd og identitet på flere måder. Selvbillede og selvværd Som en twink er der ofte fokus på ungdommeligt udseende, glathed og ungdommelig vitalitet. Over tid kan aldringsprocessen medføre fysiske ændringer, såsom at blive gråhåret, få rynker og andre kropsforandringer, der kan udfordre det tidligere selvbillede. Dette kan udløse bekymringer om, hvorvidt man stadig er attraktiv og ønskværdig. Det er vigtigt at huske, at skønhed og tiltrækningskraft kommer i mange former og størrelser, og at moden alder kan tilføje en dybde og visdom, der kan være lige så tiltrækkende som ungdommelig glathed.

Identitetsudvikling Overgangen fra twink til daddy kan også have dybere konsekvenser for ens identitet. For nogle mænd er det en mulighed for at omfavne deres modne alder og den livserfaring, den medfører. De kan føle sig mere selvsikre og komfortable i deres egen hud og tage på sig rollen som en mentor eller beskytter. Dette kan resultere i en stærkere følelse af selvværd og selvtillid. På den anden side kan nogle mænd opleve en vis sorg eller nostalgi over tabet af deres ungdom og den "twink"-identitet, de engang havde. Det er normalt at reflektere over tidens gang og de ændringer, der sker med alderen. At arbejde gennem disse følelser kan bidrage til at skabe en sundere og mere positiv overgang til en moden "daddy." Har man først acceopteret sin nye livstilstand, kan man opleve at få overskud og endda finde glæde med sex og nye ældre bekendtskaber.

Heteroseksuelle mænd: Heteroseksuelle mænd oplever også en række udfordringer i overgangsalderen. Nogle af de fysiske og følelsesmæssige ændringer, de kan stå over for, inkluderer faldende testosteronniveauer, nedsat sexlyst og evne til at opnå erektioner, og kropsforandringer, der er tegn på aldring. Testosteron spiller en afgørende rolle i seksuel funktion og energiniveau, og et fald i dette hormon kan have en række konsekvenser. Heteroseksuelle mænd kan også opleve udfordringer i deres parforhold, da kommunikation og forståelse af disse ændringer er vigtige for at opretholde en sund relation. Der opstår en panik-alder, hvor de kan finde på at købe en båd, en motorcykel eller andet med hestekræfter. Mange heteroseksuelle mand oplever at blive indelukket og triste, da de af alle mænd har sværest ved at italesætte deres følelser overfor andre mænd.

Biseksuelle mænd: Biseksuelle mænd kan opleve nogle af de samme udfordringer som heteroseksuelle mænd i overgangsalderen. De kan opleve faldende testosteronniveauer og de relaterede konsekvenser, såsom nedsat sexlyst og kropslige ændringer. Da biseksuelle mænd kan have relationer med både mænd og kvinder, kan der være en ekstra dimension at overveje i forhold til kommunikation og forståelse af deres behov og ønsker i denne livsfase.

Åben dialog med partnere af begge køn er afgørende for at opretholde sunde relationer. Men ofte kan de fleste i forhold ikke være så ærlige. Børnene er flyttet hjemmefra og det kan få følelsen af at ville udleve sin seksualitet mere end tidligere. Jeg taler meget ofte med disse mænd, om hvordan dette dobbeltliv påvirker dem psykisk.

En god overgangsalder Så hvad kan mænd gøre for at have en sund og positiv overgangsalder? Først og fremmest er det vigtigt at søge viden om de udfordringer, der kan opstå i denne fase, og finde ressourcer til støtte. Regelmæssig motion, en sund kost og tilstrækkelig hvile kan hjælpe med at opretholde en god fysisk og følelsesmæssig sundhed. Psykologisk modenhed Aldring kan også bringe en dybere psykologisk modenhed med sig. Som en moden "daddy" kan man have en større forståelse af sig selv og andre. Livserfaring kan give en dybere empati og indsigt, der beriger relationer og livskvalitet. Dette kan resultere i mere meningsfulde og bæredygtige forhold, både romantiske og venskabelige. I sidste ende er overgangen fra twink til moden daddy en individuel og personlig rejse. Det er en mulighed for at omfavne forandringen, opdage ny selverkendelse og trække på de styrker, som moden alder bringer med sig. Selvom det kan være udfordrende, kan det også være en berigende og givende fase af livet for os homoseksuelle mænd, der lærer at omfavne vores fulde potentiale. Single gay mænd i overgangsalderen For single homoseksuelle mænd i overgangsalderen kan denne fase føles isolerende. Det er vigtigt at huske, at du ikke er alene i disse udfordringer. At finde støtte gennem venner, sociale grupper eller professionel rådgivning kan være til stor hjælp.

Åben dialog omkring disse emner kan også bidrage til at mindske følelsen af isolation.

Parforhold i overgangsalderen Homoseksuelle mænd i langvarige forhold står over for unikke udfordringer i overgangsalderen. Kommunikation er igen nøglen her. Åben og ærlig samtale med din partner om de fysiske og følelsesmæssige ændringer, I oplever, kan styrke jeres forhold og hjælpe med at finde løsninger sammen. Konklusion Overgangsalderen for homo-mænd er en naturlig del af livet, der kan bringe både udfordringer og muligheder for vækst og udvikling. Det er afgørende at åbne dialogen om dette emne, søge støtte og forståelse samt tage skridt til at opretholde en sund livsstil. At vide, at du ikke er alene i dine oplevelser, kan hjælpe med at skabe en positiv overgangsalder, uanset din seksuelle orientering.

Sidder du og har brug for en at lufte dine tanker med, så er jeg klar til at lytte og bidrage med min vide fra mange års samtaler med mænd, der har ramt den gyldne overgangsalder.

Comments


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page