top of page

Sex mellem mænd: Efterkrigstids bøsseliv

Sex mellem mænd har eksisteret siden mænd blev sat på jorden. I perioder har det været acceptabelt i vores samfundet og til tider har det medført udstødelse af samfundet og endda dødsstraf. Selv her i Danmark har homoseksualitet været strafbart, så sent som i 1960’erne under den ’grimme lov’.

Jeg vil over en serie af blogs, kigge på det historiske perspektiv, når vi taler om mænd der søger sex med mænd.

For at kunne gå mere i dybden med ”sex mellem mænd”, så er vi nød til at kende til det samfund mænd var en del af.

Når vi taler om mænd, der har sex med mænd, er det svært at komme uden om en bestemt mand som stod bag meget af det der skete for de homoseksuelle op igennem tiderne fra 1945 og til i dag.

Mine idoler Manden jeg vil fremhæve her er; Axel Johannes Lundahl Madsen, senere kendt under navnet Axel Axgil, født på Fyn i 1915. Jeg vil komme ind på begivenheder, han endte var med til at forme, eller som han på anden vis formede eller blev sat i forbindelse med.

Axel er for mange homoseksuelle blevet et symbol på, at vi alle har ret til at være her, også selvom det betyder, at vi må kæmpe for vores mål. Så når København på lørdag (10. maj) får Regnbuepladsen ved Rådhuspladsen, så kan vi til dels takke denne store homo-fortaler: Axel Axgil, for den.

En anden person jeg beundrer meget, er forfatteren Wilhelm von Rosen, som i hans bøger i 2 bind, ”Månens Kulør” så fint skriver;

Historisk var homoseksualitet en social konstruktion af sex mellem mænd, som legitimeredes af en hypotese om seksualitetens essens og den seksuelle adfærds determinerede karakter[1] Lyst til sex, erotik og kærlighed til nogen af samme køn adskiller sig i princippet næppe fra f.eks. lyst til at spise sprødt flæskesvær eller til at spille fodbold[2]

Jeg vil over de næste uger og måneder, beskrive og fremhæve tidsperioder og vigtige begivenheder i vores bøssehistorie. Næsten kronologisk vil jeg gå fra 1945 og frem til i dag. Bloggene er delt sådan ind, at de er tilpasset de vigtige begivenheders start og slut punkter, derfor er årtier ikke nødvendigvis det sammen som min inddeling af en blog og derved en periode.

God læselyst kære læsere


Billede

Billedet er et skræmprint fra Google-søgning!

Fodnoter: [1] Side 19, Månens Kulør, [2] Side 36, Månens Kulør

댓글


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page