top of page

Trækkerdrenge og Sugardaddies

Af Bjorn Dotzauer

Bjorn Dotzauer: Trækkerdrenge og Sugar daddies
Bjorn Dotzauer: Trækkerdrenge og Sugardaddies

Denne uges artikel har jeg længe set frem til at skrive. Jeg får flere og flere henvendelser fra unge mænd, der er havnet i en kedelig cyklus, hvor de er blevet afhængige af at udveksle seksuelle ydelse for materielle goder. Antal af unge mænd, og drenge helt ned til 13 år der sælger sig selv, er de seneste år vokset, og nu er der flere hankøn end hunkøn der sælger sin krop for et hurtigt fix af materielle goder.

Dette komplekse aspekt af vores samfund er ikke kun en skjult realitet, men også en åbenlys del af vores hverdag, og det manifesterer sig i fænomener som "sugar dating.”


I podcasten om trækkerdrenge, som du lige nu kan lytter til, der hvor du plejer at høre musik/podcast, taler jeg med Mikkel Kjerri om begrebet sugardating og de moderne trækkerdrenge. Jeg er meget glad for, at netop dette emne nu tages op, da det i den grad påvirker de unge mænds sexliv og følelsesliv. I denne første podcast med Out and about sex, belyser vi emnet om Trækkerdrenge og Sugardaddies. Mikkel Kjerri taler med en ung gut der lever af og sælge sig selv og en ældre mand, der køber disse unge mænd.


Vi sælger os selv på daglig base til arbejdsgiver, der ”misbruger” vores tid for en ”slik”, men det er en samfundsmæssig accept, der er nødvendig for at vi alle kan være en del af samfundet. Men det er de unges ”forretning”, og let tjente penge på seksuelle ydelser, og de gamle liderlige mænds ”behov” ikke! Det er en ond cirkel der skal brydes.

Mange, har prøvet at udveksle sig selv enten seksuelt, i et kys eller anden form for intimitet, på et eller andet tidspunkt i deres liv. Jeg ved det! Det er en hård sandhed at sluge – men kig indad og spørg dig selv om ikke jeg har ret? Om det var for en drink, et kontant beløb eller noget andet vi ønsker eller havde brug for i øjeblikket er nu underordnet. Vi gjorde det for at få noget!

Sådan starter det for de fleste unge i dag. De får et kompliment, et lille beløb for en lille ydelse og pludselig er de viklet ind i en ikke altid venlig verden af liderlighed. Ofte er det noget så fundamentalt som accept, der er på spil.


De unge mænd ved ikke hvad de går ind til. Det starter som en uskyldig ”leg”, et godt tilbud, en okay oplevelse, men det bliver hurtigt en afhængighed af de nemme penge. Det kan medføre ensomhed, isolation og mindreværd, der kan være starten på et misbrug af stoffer for at kunne holde hverdagen ud. Disse unge mænd, der sælger sig selv går under betegnelsen: Trækkerdrenge.

Hvad er en Trækkerdreng?

Ifølge det store danske leksikon , er en trækkerdreng en mandlig prostitueret; i årene efter 1945 var det et alment brugt udtryk i takt med den homoseksuelle prostitutions voksende i omfang. I Danmark var homoseksuel prostitution 1905-1967 strafbar for den prostituerede, så allerede dengang var det en lyssky verden (1).

I 1999 blev der indført en lov, der har til hensigt at straffe den, der er kunde hos en prostitueret under 18 år, uanset køn. Alligevel er der de seneste år kommet flere unge mennesker, især mænd, der sæler sig selv.

Eksperter mener nu, at flere mænd end kvinder i Danmark på et tidspunkt i deres liv har solgt sig selv til sex (2).

Cirka hver sjette mand i Danmark mellem 18 og 65 år har erfaring med købesex. Det svarer til mellem 260.000 og 285.000 mænd - eller 15,5 procent af danske mænd (3).


I 2021 gennemførte Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd en undersøgelse, der viste en stigning i antallet af unge mænd, der udveksler sex og intimitet for penge eller andre materielle goder. Den fandt en stigning på 1% svarer til omkring 900 unge mænd, der tilbyder sex til typisk ældre partnere. Undersøgelsen viser også, at 16% af homoseksuelle og 12% af biseksuelle mænd mellem 18-30 år har modtaget betaling for seksuelle og intime relationer, mens tallet kun er 4% for heteroseksuelle mænd. Dette tyder på, at der kan være større mulighed for at udforske seksuelle lyster med personer af samme køn i denne form for arrangement (4).

Hvorfor vælger unge mænd at sælge sig selv på denne måde? Svaret er komplekst og involverer flere faktorer. Økonomisk pres spiller en væsentlig rolle, da nogle unge mænd føler, at de er nødt til at udveksle intimitet for at opnå de materielle goder eller økonomisk støtte, de har brug for. For nogle unge mænd handler det også om selvværd og accept; unge, der mangler selvværd eller søger anerkendelse, kan være tilbøjelige til at udveksle intimitet som en måde at føle sig ønskede og værdifulde på. Når jeg taler om dette fænomen inden for et sexologisk perspektiv, er der flere faktorer, der kan spille en rolle:

1. Økonomisk pres: Nogle unge, uanset deres seksuelle orientering, kan opleve økonomisk pres og mangel på ressourcer som en motivationsfaktor. De kan føle, at de er nødt til at udveksle intimitet for at opnå de materielle goder eller økonomisk støtte, de har brug for. 2. Selvværd og accept: Unge, der mangler selvværd eller søger accept og anerkendelse, kan være tilbøjelige til at udveksle intimitet for materielle goder som en måde at føle sig værdifulde eller ønskede på. Dette kan især være relevant for homoseksuelle mænd og biseksuelle og transpersoner, der måske føler sig stigmatiserede eller marginaliserede i samfundet. 3. Sociale og kulturelle faktorer: Kulturelle normer og sociale forventninger kan spille en stor rolle i, hvordan unge mennesker træffer beslutninger om deres intime forhold. Nogle samfund eller subkulturer kan have en tendens til at fremme materiel rigdom som et statussymbol, hvilket kan føre til, at nogle unge søger denne status gennem intime udvekslinger. 4. Manglende viden om sex: Nogle unge kan mangle ordentlig seksuel viden og information om sund intimitet og relationer. Dette kan føre til, at de træffer beslutninger baseret på misforståelser eller utilstrækkelig viden om de sundhedsmæssige og følelsesmæssige konsekvenser af deres handlinger.

Det er vigtigt at forstå, at denne praksis ikke nødvendigvis er specifik for homoseksuelle mænd, men kan finde sted inden for alle samfund og seksuelle orienteringer. For at tackle dette fænomen er det vigtigt at fremme seksuel viden, styrke unges økonomiske uafhængighed og arbejde på at reducere stigmatisering og marginalisering af mænd der har sex med mænd (MSM), da disse faktorer kan bidrage til, at nogle homoseksuelle mænd føler sig tvunget til at udveksle intimitet for materielle goder.


Sugardating er en form for forhold, hvor en person, ofte kaldet en "sugarboy," (trækkerdreng) indgår i en relation med en ældre person, kendt som en "sugardaddy." Dette forhold indebærer normalt, at sugardaddy giver økonomisk støtte eller materielle goder til sugarboy (trækkerdrengen) i bytte for selskab, intimitet, følgeskab eller seksuelle ydelser, som blowjob, kys og sex. Sugar dating-forhold kan have forskellige dynamikker og aftaler afhængigt af de involverede parter eller de kan opstå spontant i byen og/eller på sex-apps. Når det kommer til termer som "twink" og "daddy," bruges de blandt mænd der har sex med mænd (MSM) til at beskrive forskellige typer af personer og forhold:

1. Twink:

En twink er en term, der normalt bruges til at beskrive en ung, slank, ofte effemineret homoseksuel mand, eller mand der har sex med mænd (MSM). Twinks er normalt mellem 18 år til midten af 20'erne og kan have en ungdommelig og uimodståelig fremtoning. At være Twink er mere fokuseret på udseendet og alderen end på deres økonomiske status. Twinks kan også være sugarboys (trækkerdrenge) i et sugar dating-forhold, hvor de modtager støtte fra en sugardaddy, der ofte er betydelig ældre end dem.

2. Daddy: "Daddy" er et udtryk, der bruges til at beskrive en ældre homoseksuel mand, der normalt er velstående og ofte giver økonomisk støtte eller materielle goder til en yngre partner, enten som en sugarboy eller som en del af en almindelig forholdsdynamik. "Daddy" kan også referere til en person, der har en mere beskyttende eller omsorgsfuld rolle over for sin partner. Den modne homoseksuelle mand med hår på brystet.

Disse termer er subjektive og kan variere i deres betydning og bruges afhængigt af den kulturelle kontekst og den enkeltes opfattelse. Sugar dating-forhold mellem mænd der har sex med mænd (MSM) kan tage mange former, og der er ikke en fast definition for, hvordan dette forhold skal være eller hvad det skal give af afkast for den enkelte. Det er altid vigtigt at kommunikere åbent og ærligt i enhver form for forhold for at etablere klare grænser og forventninger til hinanden. Afslutningsvis er udveksling af intimitet for materielle goder en kompleks og kontroversiel del af vores samfundet, hvor økonomiske faktorer blander sig med intimitet og seksualitet. Uanset holdninger er det vigtigt at forstå de faktorer, der driver disse forhold, og at vi støtter op om en åben dialog om seksualitet og relationer i vores samfund.

Er du én af de mange unge, der er havnet i denne rolle, som trækkerdreng, så er det ikke for sent at skifte retning. Jeg taler gerne med dig om dit job - og selvfølgelig er det gratis og 100% anonymt/diskret.

Referencer:


1. https://denstoredanske.lex.dk/tr%C3%A6kkerdreng


aug. 2009


4. https://www.vive.dk/da/udgivelser/unges-udveksling-af-intimitet-for-materielle-goder-ov9keyxn/ Unges udveksling af intimitet for materielle goder. Et kvantitativ studie fra 2021.


Comments


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page