top of page

WORLD AIDS DAY

Af Bjorn Dotzauer


World AIDS Day, er en lejlighed til at reflektere over kampen mod HIV/AIDS, sprede oplysning og støtte dem, der lever med virussen.   I denne artikel ønsker jeg at adressere mænd, der har sex med mænd (msm), og fokusere på vigtigheden af ansvarlig adfærd, forebyggelse og støtte.

World AIDS Day, er en lejlighed til at reflektere over kampen mod hiv/AIDS, sprede oplysning og støtte dem, der lever med virussen.

I denne artikel ønsker jeg at adressere mænd, der har sex med mænd (msm), og fokusere på vigtigheden af ansvarlig adfærd, forebyggelse og støtte. Den 1. december hvert år markeres World AIDS Day som en global anerkendelse af kampen mod hiv/AIDS. Som sexolog og forfatter til romanen "Mangel på beskyttelse og prinsesser", vil jeg gerne dele mine refleksioner på denne betydningsfulde dag, der stadig minder os om de udfordringer, vi står overfor, især for os mænd, der har sex med mænd.


World AIDS Day er en dag, der siden 1988 har været en konstant påmindelse om, at vi fortsat må kæmpe mod stigmatisering, uvidenhed og frygt omkring hiv. Trods omfattende kampagner og information om emnet, er der stadig en frygt, der ligger dybt forankret i mange. Som frivillig rådgiver på AIDS linjen (tlf: 91910707), taler jeg ofte med personer af alle køn, aldre og nationaliteter, der lige skal høre nyestes fakta om hiv og AIDS. De der ringer ind har ofte brug for en opdateret viden om kønssygdommene, som de ikke har fået i skolen eller andre steder. Mange har også en forståelse af, at hiv er meget farligt, noget der kunne være taget ud af 1980'ernes skræmmekampagner, dengang man døde af AIDS. Tøv ikke med at ringe til AIDS linjen, hvis du sidder med spørgsmål om hiv/AIDS eller de andre kønssygdomme. Den røde sløjfe blev skabt, da Marc Happel i 1991 arbejdede som freelance kostumedesigner, mindes den manglende samtale og medfølelse. AIDS havde en ødelæggende virkning på LGBTQ+-miljøet. I starten af 1990'erne var information om AIDS mangelfuld og medfølelse var svær at finde. Han designede sløjfen, som et symbol for solidaritet med personer, der lever med hiv/AIDS, og den blev introduceret af The Visual AIDS Artists Caucus i 1991, som en måde at øge bevidstheden om AIDS-epidemien og vise støtte til dem, der var berørt af sygdommen.

Siden da er den røde sløjfe blevet et internationalt symbol, og den bruges bredt under World AIDS Day og andre hiv/AIDS-relaterede begivenheder for at vise solidaritet og øge opmærksomheden omkring sygdommen.

Symbolikken bag den røde farve repræsenterer både kærlighed og omsorg for dem, der er berørt af hiv/AIDS, samtidig med at den tjener som en påmindelse om at bekæmpe stigmatisering og forbedre adgangen til støtte og behandling.


Mit personlige bidrag til at gøre opmærsom omring hiv/AIDS, er at jeg netop har udgivet romanen "Mangel på beskyttelse og prinsesser", hvor jeg dedikerer flere kapitler til at udforske det komplekse og sårbare emne, som msm, kan stå over for. Jeg dykker ned i de svære spørgsmål omkring hiv-infektion, specifikt gennem chemsex og tragiske hændelser som voldtægt. Disse emner kræver en åben dialog, og det er min ambition at belyse dem og fjerne tabuer.

I bogen og i anledning af World AIDS Day vil jeg understrege vigtigheden af ansvarlig adfærd. Selvom vi fejrer fremskridt inden for medicinsk behandling, er det afgørende at forblive opmærksomme på risici og engagere os i sikker sex-praksis. PrEP-behandling er en forebyggende pille man kan tage, hvis man er i risikogruppen (msm) og har mange skiftende sexpartnere. Brug af kondom og opmærksomhed på ens egen sundhed, er ikke blot for ens eget velbefindende, men også for vores sexpartners.

At leve med hiv i dag, er en dyst med stigmatisering og er langt fra et fortidsonde, for stigmaet er vedblivet. Mine erfaringer som sexolog har vist mig, at stigmatisering stadig er en stor udfordring, især for dem der lever med hiv. Vi må kollektivt arbejde på at nedbryde fordomme og skabe et støttende samfund.

Herunder en oversigt over lidt fakta om hiv ogg AIDS:

HIV (Humant Immunsvigt Virus)

Transmission:

Overføres primært gennem ubeskyttet sex, deling af inficerede nåle, og fra mor til barn under graviditet, fødsel eller amning. Virusets Virkning:

Angriber immunsystemet, især CD4-celler (T-celler), der er afgørende for kroppens evne til at bekæmpe infektioner.

Ubehandlet kan hiv udvikle sig til AIDS.

Symptomer:

Tidlige symptomer kan ligne influenza, herunder feber, træthed og hævede lymfeknuder.

Nogle kan være asymptomatiske i årevis, men er stadig smitsomme.

Test og Diagnose:

Hiv-tester kan påvise antistoffer eller virusgenmateriale.

Tidlig påvisning og behandling er afgørende for at kontrollere infektionen.

AIDS (Erhvervet Immunsvigt Syndrom)

Definition:

AIDS er det sidste stadium af hiv-infektionen, hvor immunsystemet er alvorligt beskadiget, og kroppen ikke længere kan bekæmpe alvorlige infektioner og sygdomme.

Kriterier for AIDS-diagnose:

En person anses for at have AIDS, hvis de har en meget lav antal CD4-celler eller hvis de udvikler bestemte opportunistiske infektioner eller kræftformer.

Behandling:

Der er ingen kur mod hiv eller AIDS, men medicin (antiretrovirale lægemidler) kan bremse sygdommens progression og bevare immunsystemets funktion.

Forebyggelse:

Sikker sexpraksis, brug af kondomer, delingssprøjter og medicin som PrEP (Præ Eksponerings Profylakse) er vigtige forebyggende metoder.

Verdensomspændende betydning:

Ifølge WHO lever over 38 millioner mennesker med hiv globalt (2020).

AIDS har taget mere end 32 millioner liv siden epidemien begyndte.

Stigmatisering og diskrimination:

Mennesker, der lever med hiv/AIDS, står stadig over for stigmatisering og diskrimination, hvilket kan påvirke deres adgang til behandling og støtte.


Jeg må understrege, at med rettidig diagnose, adgang til behandling og støtte fra samfundet, kan personer, der lever med hiv, opnå og opretholde en god livskvalitet. Prævention, uddannelse og oplysning spiller en central rolle i kampen mod spredningen af hiv og AIDS.


NEJ, du dør ikke af at få hiv, men du kommer til at dø med hiv-virus i dig. Du kan dø af AIDS, hvis det ikke bliver opdaget i tide. Gør det derfor til en rutine at komme forbi Check Point eller din læge en til to gange om året, til et tjek for diverse kønssygdomme.

JA, du kan stadig have al den sex, du vil have, selvom du får hiv! Den medicinske behandling er i dag så god, at hvis du er velbehandlet, så smitter du ikke - men jeg vil nu opfordre til at du bruger kondom eller tager PrEP. I dag findes der medicin, der har en så neutral indvirkning på din krop, at kun få har betydelige bivirkninger eller gener i hverdagen.


Jeg vil opfordre læseren til, at deltage i initiativer, få regelmæssige sundhedstjek og deltage i den vigtige samtale om hiv/AIDS. Lad os sammen skabe et miljø, hvor åbenhed og støtte trives.

Her i Danmark lever ca. 5000 personer med hiv. Langt de fleste får medicin, og møder du dem på gaden, vil du ikke kunne se på dem, at de har en kronisk sygdom.

At leve med en kronisk sygdom som hiv, der er så tabuiseret og fordomsfuldt, er ingen dans på roser for dem, det berører. Stigmatisering er stadig den største udfordring for de hiv-smittede. Mange, her især homoseksuelle mænd, frygter, hvad andre msm tænker om dem. Især afvisning fra potentielle kærester eller sexpartnere holder mange hiv-smittede tilbage med at fortælle deres status til omverden.

Hvad sker der, når man får HIV?

Det er utroligt svært at få hiv, og selvom du har sex med en hiv-smittet, så skal der virkelig meget til før han eller hun kan smitte dig med hiv.

Som nævnt tidligere, er langt de fleste herhjemme i medicinsk behandling, og det betyder, at deres virustal falder til det umålelige. Dette betyder, at virus ikke længere kan overføres til andre.

Men som alt andet er der selvfølgelig undtagelser; Der er dem, hvor medicinen ikke virker, og som ikke har et umåleligt virustal. De kan selvfølgelig smitte andre.

Dem, der glemmer at tage deres medicin igen og igen, og derved bliver medicinresistens uden at vide det, kan smitte andre.

Heldigvis bliver der holdt godt øje med de hiv-smittede her i Danmark.

Kontrolbesøg med tjek af blod op til flere gange om året er obligatorisk for hiv-smittede.

Skulle du være så uheldig at blive smittet med hiv, så er det ikke jordens undergang – nærmere tværtimod. Bliver det opdaget hurtigt, bliver du sat direkte i medicinsk behandling, og derved er frygten for at smitte andre taget væk. Det er derfor meget vigtigt, hvis du har skiftende sexpartnere, og mange af dem, at du regelmæssigt bliver testet for hiv (og de andre kønssygdomme).


I dag kan en velbehandlet hiv-smittet IKKE smitte andre med hiv under sex (uanset hvilken form for sex), så skal vi ikke én gang for alle tage og give alle de hiv-smittede et ordentlig kys lige på munden og imødekomme deres åbenhed?


Afsluttende ord

I dag, på World AIDS Day, ønsker jeg at sprede budskabet om håb og ansvar. Lad os arbejde sammen for at skabe et samfund, hvor hiv ikke definerer os, men hvor vi aktivt deltager i at forhindre dens spredning og støtte dem, der lever med virussen.

Lad ikke frygt og uvidenhed være vores vejledning, men lad kærlighed, forståelse og viden være vores redskaber i kampen mod hiv/AIDS. Sammen kan vi gøre en forskel og bevæge os mod en verden uden denne frygtede sygdom.


På verdensplan skønner WHO, at godt 35,3 millioner mennesker lever med hiv. 70% af de smittede bor i Afrika, og mange af dem har ikke adgang til medicin og/eller behandling.

Siden 2001 er antallet af nysmittede med hiv faldet med 33%, og selv om tallene synes høje, er der håb for en verden uden hiv.

Forskning og bedre forståelse af hiv-virus er bare nogle af de punkter, regeringer verden over stadig arbejder med. World AIDS Day er derfor stadig en vigtig dag for os alle, uanset seksualitet, alder, køn og religion.


Rigtig god World AIDS Day.


Comments


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page