top of page

Analsex i parforholdet

I en række artikler vil jeg dykke ned i den mandlige seksualitet og sundhed. De mest grundlæggende og indlysende emner vil blive belyst over de kommende uger, så den metroseksuelle, biseksuelle og homoseksuelle mand kan føle sig godt klædt på (eller af) til det moderne liv anno 2022. Sørg for at følge med her på siden, så du ikke går glip af den næste artikel. Sidder du med kommentarer eller spørgsmål, så stil dem gerne i kommentarfeltet. Har du brug personlig rådgivning, så send mig en mail og vi finder en tid til samtale.

Hvad kan være bedre at starte det nye år med, end analsex! Analsex er en stor del af det mandlige bi- og homoseksuelle forhold, men hvordan finder to mænd egentlig ud af, hvem der skal være den passive og hvem der skal være den aktive i forholdet?

Der er ikke lavet de store undersøgelser på dette område, og jeg mener, som sexolog, at det er et ekstremt overset og vigtigt spørgsmål at forholde sig til.

Men hvad vil det sige at være aktiv eller passiv?

Kan man være begge dele?


Begreberne aktiv og passiv kommer af hvilken position, ved seksuel aktivitet, der foretrækkes.

Aktiv, på engelsk top, referere til den mand, der penetrerer sin sexpartner, det er ofte ham, der er ovenpå (top) sin partner. Det betyder dog ikke, at det aktivitetsniveau der præsteres under sexakten, er større end for den passive, der kan være lige så initiativstagende som den aktive.


Passiv, på engelsk bottom, er ham der bliver penetreret ved analsex. Han kan være underdanig, hvor af ordet kommet, at være passiv og tage imod. En Power Bottom betyder, at manden er meget initiativstagende og energisk under sex, ofte påtager sig de mest udholdende stillinger, som f.eks. at ride sin partner (at sidde ovenpå og gøre det meste af ”arbejdet”).


Versatile, er det engelske ord for at være alsidig. Det bruges også på dansk, når den homoseksuelle mand er både aktiv og passiv. At være versatile kan betyde, at man er lige vild med at modtage, som at give ved analsex. Mange oplever, at de har perioder, hvor de er mere aktive eller passive, hvor det så skifter alt afhængigt af humør, seksuelle partnere, årstiden m.m. Der kan være mange grunde, og der er ikke lavet studier på, hvorfor en homoseksuel mand i perioder er det aktiv, for i en anden periode at være passiv.

Mange mænd oplever også, at de foretrækker at være mere aktive end passive, eller omvendt, ved penetration, men har de en sexpartner der kun er passiv eller aktiv, så kan de være det der kræves af dem ved analsex. Et amerikansk studie fra 2017, påviser at nogle homoseksuelle mænd, vælger side, enten på grund af penisstørrelsen, eller deres sexpartners ønske om position i sengen (1).


Hvem er så kvinden og hvem er manden i forholdet?

Dette meget hetero-rettede spørgsmål, der mest stilles af personer, der ikke har den store kendskab til homoseksualitet og hvordan homo-forhold er en statisk konstellation.

Mange, især hetero-normative personer, har den opfattelse, at der må være én der er passiv og en der er aktiv altid ved seksuelt samvær mellem to mænd, ligesom det jo er ved i et hetero-normativt forhold. Sådan kan det være, men i rigtig mange mandlige homoseksuelle forhold, er partnerne gode til at skiftes til at penetrerer hinanden, mulighederne er tydeligvis flere, hvis begge mænd er versatile.


Kærlighed og sex kan være én og samme sag, men det kan i mange tilfælde også skilles ad – som i de åbne forhold.

Når man, som to mænd lever sammen i et forhold, hvor begge enten er aktive eller passive, er det særligt vigtigt at tale om de seksuelle behov, der kan være, som ikke bliver opfyldt, når begge har samme præferencer til hvordan sex’en skal være.

Har begge mand kun lyst at være aktive, må de tale om, hvordan de kan imødekomme hinandens behov, uden at overtræde hinandens grænser. Er det helt udelukket at den ene viser fleksibilitet og lader sig blive passiv, hvilket kan gå hen og blive et overgreb, hvis dette er påtaget bare for at tilfredsstille sin partner, må partnerne tale om, hvorvidt de skal åbne deres forhold op og inviterer en passiv med i sengen. De etiske udfordringer og moralske dilemmaer, der her kan opstå, er derfor yderst vigtige at få italesat.

Har man svært ved at få sat ord på eller starte samtalen, kan en sexolog være med til at få sat gang i samtalen.


Forberedelse til analsex

Er man vant til at være passiv, er det måske ikke den store udfordring at gøre sig klar til at blive penetreret. Men er man uøvet og ny som passiv, kan det være noget af en bedrift at finde ud af, hvordan man skal gøre sig helt ren.

Især hvis man er nyforelsket eller virkelig tænder på den mand man skal til at have sex med, er det meget grænseoverskridende for mange, om den forberedelse man har foretaget, også holder under akten. Af erfaring kan jeg røbe, at selv med den mest grundige vask med analdusche kan det smutte, at der kan komme lidt spor på lagnet når kampen er i gang. Fortvivl ikke og føl ikke at du har gjort noget forkert. Det er en del af det, at have analsex.

Læs artiklen om Ren røv og intimpleje.Kilder:

1) Recognition and Construction of Top, Bottom, and Versatile Orientations in Gay/Bisexual Men. 2016. Moskowitz & Roloff.

2) Anatomi og fysologi, 2015, Nielsen & Bojsen-Møller. Fordøjelsesprocessen. s.191

3) Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men. 2015. Veale, Miles, et.コメント


Indlæg: Blog2 Post
bottom of page